Om oss

Grønnmat tilbyr økologisk mat, både frukt og grønt og tørrvarer. Vi selger kun varer som er  økologisk sertifisert, noe du kan se ved at de er merket med Debio merket eller det det europeiske merket for økologiske varer. Se mer info om krav og merker:

http://www.matmerk.no/no/okologisk/fakta/krav-og-merker

 Grønnmat er en del av attføringsbedriften Avigo i Lillesand. Hos oss er det flere som jobber i varig tilrettelagt arbeid. I tillegg har mange arbeidspraksis og arbeidsavklaring hos oss før de skal ut i ordinært arbeidsliv.

Se avigo.no for mer info om attføringsbedriften Avigo.

HVORFOR ØKOLOGISK?

Fordi økologisk landbruk tar vare på jorda og artsmangfoldet og er en bærekraftig måte å produsere mat på.
Fordi du unngår at du og familien din får i dere rester av sprøytemidler og andre kjemikalier når dere spiser økologisk mat. Sprøytemidler som dreper insekter, ugress og plantesykdommer kan også være skadelig for oss mennesker. Disse er ikke tillatt å bruke i økologisk produksjon.
Fordi økologisk frukt og grønnsaker generelt inneholder flere næringsstoffer og mindre vann enn ikke-økologiske. Du får dermed mat med mer smak og som har et høyere innhold av av stoffer som er viktig for god helse, bl.a. antioksidanter.
Det er bare økologiske høner som har rett til å gå fritt ute og ha tilgang på dagslys. De har plass til å flakse med vingene og skal kunne sandbade og vagle seg på sittepinner.

Se flere gode grunner for å spise økologisk mat på oikos.no

 

 

debiogodkjent-merket

HVORDAN KAN JEG VITE AT PRODUKTENE ER ØKOLOGISKE

Dyrking av økologisk frukt og grønnsaker i Norge og utland skjer i henhold til internasjonale regler og avtaler, og under kontroll av nasjonale kontroll- og sertifiseringsorgan.
I Norge har Debio ansvaret for kontroll og godkjenning av økologisk produksjon. For å kalle et produkt økologisk må det være Debio-godkjent eller ha tilsvarende godkjenning fra EU eller fra landet varen er produsert i. Alle våre norske leverandører og Grønnmat er tilsluttet Debio, Se Debio.no for mer info om regler og godkjenning av økologisk produksjon.

HVOR FÅR VI VARENE VÅRE FRA?

Grønnmat vil aller helst tilby lokalt produsert økologisk mat. Vi kjøper derfor mest mulig fra produsenter i Agder og Telemark. Dette gir en pålitelig omsetning av varer for de gårdbrukere som velger en økologisk driftsform. Vi tar også inn varer fra andre steder i Norge via våre norske grossister. Siden produksjonen av økologisk mat i Norge er for liten til å dekke et økende behov er import nødvendig for å dekke etterspørselen. Dette gjelder spesielt om vinteren og våren når det er slutt på de lagrede grønnsakene og det ennå er en stund til de nye grønnsaker er klare for høsting. Sydlandsk frukt og grønnsaker importeres hele året. Ved import tilstreber vi mest mulig miljøvennlig transport.

Tørrvarene våre får vi fra norske grossister. Det er både varer som er produsert i Norge og importerte varer. Disse er også underlagt samme strenge regler for økologisk produksjon som ferskvarene våre.